Konjakk: Rémy Martin

Etter Hennessy er Rémy Martin det nest største av de fire store konjakkhusene som inkluderer  Hennessy, Rémy Martin, Martell og Courvoisier. I tillegg til produksjonen fra sine egne vinmarker kjøper Rémy Martin også inn råmaterialer fra 1250 andre vinbønder.

Konjakkhuset Rémy Martin ble grunnlagt på 1700 tallet av Paul-Emile Rémy Martin som hadde lært sitt fag ved å  jobbe på vinmarkene til  faren Denis. Det var også mens han jobbet på farens vinmarker at han lærte om vinens utvikling når den ligger lagret i eiketønner, dette gjaldt særlig vinteren 1709 som var svært hard, og de måtte lagre husets eaux-de-vie i tønner. Da han overtok gården fra faren kjøpte han flere vinmarker og begynte med å utvikle bedriften til å bli en større aktør i markedet med nye produksjonsteknikker, druetyper. Han arbeidet også med utvikling av et sterkt og velkjent merkenavn for å lettere selge varene. Rémy Martin er faktisk det eneste av “De 4 store” som ble startet av en lokal innbygger fra Cognac området.

Da sønnen til Paul-Emile Rémy Martin døde i ung alder førte dette til at han endte opp med å drive huset til han var nesten 80 år gammel før den andre Sønnen hans, Remy II, overtok driften i 1773. Rémy II ledet bedriften gjennom den turbulente tiden rundt den franske revolusjonen, og han greide å utvikle forretningen til tross for de turbulente tidene. Firmaets logo ble introdusert i 1870 av  Paul-Emile som også startet salget av Rémy Martin Louis XIII Cognac kun et år før han døde og ble etterfulgt av sin da 22 år gamle sønn Paul Rémy-Martin som styrte bedriften gjennom tiden da franske vingårder led under infeksjon av vinlus. Paul greide å snu dette til sin fordel, og bedriften vokste seg større på bekostning av andre mindre veletablerte konjakkhus som hadde mindre solide grunnlag, men I 1910 hadde bedriften allikevel økonomiske problemer på grunn av et stort lån de betalte på. Dette løste de med å få inn ny kapital fra advokaten André Jean Renaud, som opprinnelig kom fra en vindyrkerfamilie, og ble medeier i selskapet kalt Emile Rémy Martin & Cie. André Renaud

 

I 1924 kjøpte André Renaud ut Pauls enke etter at han døde. André var inngift i konjakkfamilien Frapin, noe som gjorde at disse  konjakkhusene samarbeidet ganske tett gjennom denne perioden, og det var i denne perioden at Rémy Martin virkelig begynte å bli store og berømte. De bestemte seg også da for å utelukkende bruke konjakk fra områdene Grande og Petite Champagne som i 1909 ble kåret som de beste konjakkområdene. Frem til den dag i dag produserer firmaet kun konjakk som kommer fra disse to områdene. Alle konjakkene firmaet  dag produserer har minst 50% innhold av Grande Champagne for at det skal kunne kalles Fine Champagne, men noen av produktene deres er også basert på ren Grande Champagne.

Den Andre Verdenskrigen brakte nytt blod inn i familien da André Hériard Dubreuil, som var sønnen av en konjakkhandler, ble gift med datteren til André Renaud i 1942, og etter krigen bestemte de seg for å satse på  VSOP slik at de kunne selge en kvalitet som var et nivå høyere enn konkurrentene. Strategien deres viste seg å være en suksess, og de så en markant økning i omsetningen, samtidig som de opparbeidet seg et godt rykte i markedet.

Etter André Renaud tok André Debruil over som styreformann i 1965, og det er hans datter, Dominique Hériard Debruil som i dag leder konjakkhuset.

Firmaet bruker til den dag i dag kun eiketønner av Limousin eik til lagring av konjakken de lager. Til produksjon av disse eier de et eget selskap som produserer eiketønner slik at de er selvforsynt med eiketønner.

Rémy Martin har også etter hvert blitt litt av en turistattraksjon med sine vingårder og lange tradisjoner med 15 000 besøkende i 2006.

 

Rémy Martin og Sigarer

Rémy Martin passer best sammen med medium type sigarer, da bringes hintet av crème brulee and vanilla bedre frem, men den fyldige og mildt krydrede smaken av Rémy Martin passer også godt sammen med mer fyldige og smaksrike sigarer.